19

iun.
2018

Itinerariul muzeelor

Posted By : cristi/ 120 0

Bloomsbury, odata cartierul intelectualilor, acum ofera pasionatilor de arta un itinerariu al muzeelor, de la Euston Street, pana la malurile Tamisei. Un traseul lung de o mila, care cuprinde 18 sedii de expozitie, unite printr-un proiect de vizite, dedicat pasionatilor de ,,creatia umana”!
Museum Mile (,,carusel istoric rapid”), itinerariul incepe de la Euston, unde se pare ca din 2007 a fost prevazuta mutarea legaturilor trenurilor Eurostar.
,,O mila de arta” ocupa o suprafata din Londra unde nu se gasesc doar muzee si galerii, ci si gradini, piete si puncte de interes in aer liber, multe dintre acestea apartinand inca faimoaselor familii aristocratice londoneze, inca proprietarele terenurilor pe care s-au dezvoltat cartierele orasului. Proiectul tine cont si de tinerii vizitatori, pentru care au fost puse la punct activitati si trasee de vizita speciale. Axa in jurul careia se articuleaza tot traseul Museum Mile include:
KINGSWAY, artera care porneste de la Aldwych si care ajunge la Euston Road.
Artera a fost inaugurata de Eduard al VII-lea in 1905 pentru a lega Tamisa si Strand-ul de Gara Euston. KINGSWAY avea si amibitia de a schimba chipul unei zone citadine in care se extinsesera afacerile dubioase si relele conditii sanitare. Prin demolarea cladirilor si mutarea locuitorilor a inceput actiunea de reconstructie. Rezultatul a fost placut pentru ca zona s-a schimbat, iar impulsul intelectual a facut restul.
Museum Mile porneste de pe malurile Tamisei si ajunge la urmatoarele muzee:
-GILBERT COLLECTION, SOMMERSET HOUSE: este un muzeu dedicat artelor decoratie, cu numeroase obiective provenite din toata Europa. Muzeul se gaseste in aceasta resedinta aristocratica dintre Strand si Embankment.
-HERMITAGE ROOMS, SOMERSET HOUSE: in Londra este una din sucursalele prestigiosului muzeu Hermitage din St. Petersburg. Are sediul in Somerset House, unde sunt expuse prin rotatie capodoperele provenite din colectia ruseasca.
-LONDON TRANSPORT MUSEUM, in piata Convent Garden, inchis pana in 2007
-Theatre Museum: templul spectacolului, istoria actoriei, ateliere de creatie.
-Royal Opera House, reconstruita de mai multe ori, gazduieste spectacole de opera si corpul de balet Raoyal Ballet.
-Library and Museum of Freemasonry (biblioteca si muzeul Francmasoneriei), Freemasons’ Hall: intr-un edificiu ciudat este expusa o ampla colectie de materiale despre masonerie.
-Sir Jhon Soane’s Museum, colectia arhitectului care a trait intre sec. al XVIII-lea si al XIX-lea, este expusa in frumoasa sa casa.
-Hunterian Museum, Royal College of Surgeons (colegiul regal al chirurgilor): este prezentata toata istoria chirurgiei, incluzand si colectia lui Jhon Hunter.
-British Museum: cel mai important muzeu de arta veche al Marii Britanii.
-Brunei Gallery, SOAS, University of London: expozitii temporare care ilustreaza studiile istorice despre Asia si Africa.
-The Foundling Museum (muzeul orfelinatului): in Foundling Hospital, care a fost prima galerie publica engleza si primul centru de asistenta si primire pentru copii abandonati, se gasesc colectii de arta, muzica, istorie sociala;
-Percival David Foundation of Chinese Art: cea mai frumoasa colectie de ceramica chineza din afara Chinei.
-UCL, Museum and Collections: arheologie, arta, geologie si zoologie.
-The British Library: biblioteca nationala engleza s-a mutat in acest nou edificiu care gazduieste si 3 galerii de expozitie.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.